Oltu


Erzurum'un en büyük ilçesi olan Oltu' yu geçen hafta sonu gezme imkanım oldu. İzlenimlerimden bahsetmek istiyorum. Öncelikle Erzurum'un ilçesi fakat iklimleri çok farklı. Oltu'ya Tortum yolu üzerinden gidilmekte ve Tortum'u geçtikten sonra Oltu yol ayrımı geliyor. Yol ayrıldıktan sonra virajlı olmayan ama eğimli bir dağ çıkıyorsunuz ve rakim 2303'ü buluyor. Erzurumdan sanayi yol çıkışı ve oltu girişi tam 113 km. Narman üzerinden de gidiliyormuş fakat yolu daha pis ve uzun olduğu için şimdilerde tercih edilmiyor.

İklimi Erzurum'dan çok farklı, Erzurum da dolu yağarken Oltu da hava çok sıcaktı. Bügün 9 mayıs fakat hala kaloriferler yanmakta evlerimizde. Oltu da sorduğumda bir buçuk ay önce daha yakmamışlar. Kışın kar fazla düşmüyormuş bu ilçeye. Meyve ve sebze olarak ta her çeşit yetişebiliyormuş. İlçede şimdilerde kuraklık görülmekte. Oltu çayı bu aylarda çok yüksek akarken şuan kuruma durumunda.

Oltu Kalesinin mükemmel bir görünümü var. Tam ilçenin ortasında ve taşlık bir tepenin üzerine kurulmuş fakat hafta sonu gittiğimiz için gezemedik. Kale sadece cuma günleri gezmeye açılıyormuş. Kalenin tam önünden geçen Oltu çayı merkezi ikiye bölmüş şekilde. Tarihi Aslanpaşa Camisinide gezme imkanım oldu. 1630 Tarihinde yapılmış bu Camii. Etrafındada Külliyesi var. Gayet bakımlı ve temiz, Külliye ve etrafı. Oltu taşı bu ilçeden çıkarılıyor. Ama nereden nasıl çıkarılıyor gezip göremedim bu konuda pek bilgi aktaramıyacağım. İlçede Cağ Kebap yerleri çok çok var. Erzuruma göre Cağ Kebabı ucuza yiyebiliyorsunuz. Malum Turistik bir yiyecek haline gelince Erzurumluya da pek düşmüyor Cağ Kebap.

İlçede Tema, Bim, Şok, A101 gibi marketler var. Sanayisi gayet güzel ve düzgün bir şekilde inşa edilmiş. Sanayisinde oto tamirciler, marangozhaneler, Pvc işleri yapanlar gibi iş yerleri mevcut. Ayrıca bir de sanayide halı saha ve Camisi var. Sanayi tarafı Erzurum dan gelişte değilde ilçenin öteki çıkışında yer alıyor. İlçeye 2015 yılında evlerine doğal gaz verilecekmiş. Nufusu yaklaşık 32000. Rakim 1275 m seviyelerinde. Karadeniz e yakın olduğundan Karedeniz ikilimine yakın bir iklim görülmekte. Oltudan Artvine,Ardahana yol gitmekte.


Erzurum Oltu Resimleri

0 yorum:

Yorum Gönder